Gezgin Ruhi Kadir Pirasoğlu: Bisikletli Gezgin

Uzun aradan sonra yeni röportajımızı Gezgin Ruhi ile yani Kadir Pirasoğlu ile yaptık. Gezgin Ruhi, bisikletle gezen gezginlerimizden. Hem yurt içi hem de yurt dışı gezilerini bisiklet ile yapıyor. Hadi bakalım ne yapıyormuş Gezgin Ruhi 🙂

Kadir Pirasoğlu
İlk olarak bize kendinden bahseder misin? Kimdir Gezgin Ruhi? Seni bol bol seyahat etmeye teşvik eden şeyler neydi?

İstanbullu iki çocuklu bir ailenin gezmeyi seven ve gözü hep dışarılarda olan büyük çocuğuyum. Gezmeye, keşfetmeye çocukluktan beri meraklı olsam da tam anlamıyla tek başına gezmeye üniversite yıllarında başladım. Özellikle yurt dışına yaptığım gezilerle birlikte hayata bakışım değişirken algılarım açıldı ve hala farklı bir yer, şehir veya ülke gördüğümde değiştiğimi hissediyorum. Çünkü her yerin farklı bir ruhu, alışkanlıkları ve yaşam tarzı var.

Gezgin Ruhi
Neden bisiklet? Bisikletle gezmenin ne gibi güzellikleri ve zorlukları var? Sana ne gibi avantaj ve dezavantajlar sağlıyor? 

Bisiklet birçok yönden avantajlı bir ulaşım aracı. Bisiklet kullandığınızda diğer ulaşım araçlarına göre yavaş gittiğiniz için birçok detayı görüyorsunuz. Algınız daha açık oluyor. Bisiklet kullanırken yakıt gibi masraflarınız da yok. İnsanlara çantalarla dolu bir bisikletli çoğu zaman sempatik geliyor ve yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Birçok yere kolaylıkla girerken buralarda kamp atma şansınız da oluyor.

Eğer zamanınız kısıtlıysa iyi planlama yapmanız gerekiyor, bu biraz dezavantaja dönüşebiliyor ama onu da istediğiniz tatil şekline göre planlıyorsunuz. Yani A noktasından B noktasına hızlı bir sürüş yapmanız gerekiyorsa yol üzerindeki yerleri atlamanız gerekebiliyor ama eğer zaman sorununuz yoksa rahat rahat geziyorsunuz.

Gezgin Ruhi
Bisikletle senin gibi yollara düşmek isteyenler olursa neleri araştırmaları gerekiyor? Ne gibi ekipmanlara ve hazırlıklara ihtiyaçları var? Yollarda onları neler bekliyor?

Öncelikle ne kadar zamanları var ve bu sürede nasıl bir tur yapmak istediklerini belirlemeliler. Avrupa’da her şey daha kolay, bisiklet kültürü daha bir yerleşmiş durumda ama her ülkenin düzeni farklı olduğu için iyi araştırma yapılmalı.  Avrupa’da EuroVelo gibi ülkeleri dikey ve yatay çizgiler halinde geçen bisiklet yolları var. Eğer ilk kez yurt dışında bisiklet turu yapacaklarsa bu rotaları araştırarak turlarına başlayabilirler.

Ekipman kısmı tamamen kişiye, seyahat biçimine ve ihtiyaca göre değişiyor. En nihayetinde bütçe işi. Ben kamp kurmayı seviyorum. Çadırdan uyku tulumuna, çaydanlıktan kamp sandalyesine kadar birçok malzememi yanımda taşıyorum. Ama otel yada hostelde kalacak bir kişinin bu ekipmanları taşıması gerekmiyor. Yani daha hafif bir bisikletle ve dolayısıyla ekipmanla gezmek mümkün.

Gezgin Ruhi
Geçenlerde yaptığın bisikletle İtalya turu hakkında konuşalım biraz. Bisiklet ile İtalya turu öncesi hazırlığın neler oldu? 

Aslında benim çok bir hazırlığım yoktu. Yoğun çalıştığım için birçok şeyi son dakikaya bırakmak zorunda kaldım. Ama daha önce turlar yaptığım için birçok ekipmanım hazırdı. Bisikletle ilgili olan hazırlıklarımı 700binkm’den Marko ile birlikte tamamladık. Daha çok o üzerinde çalıştı ben de ‘tamam, ne güzel’ deyip kullandım.

İtalya bisiklet turu için işten mi çıktın? Yoksa işin gezerken çalışmaya uygun mu? 

İtalya turumda işten ayrılmam gerekmedi. Birikmiş izinlerim olduğu için 30-35 günlük bir izin aldım ve bu şekilde turumu gerçekleştirdim. Ama hedefimdeki dünya turunu bu yıl yapıyor olsaydım işimden ayrılmam ve freelance düzene geçmem gerekecekti. İşim kısmen böyle bir çalışma şekli için uygun, belki ileride bu şekilde bir çalışmayla istediğim dünya turuna çıkarım.

Gezgin Ruhi
İtalya turundan dönünce ne gibi planların var mı? Bu turdan sonra başka bu tarz, uzun soluklu tur planları da var mı?

Bu turum aslında önümüzdeki yıl Güney Amerika için bir prova niteliğindeydi. Ama şu anda gitme konusunda tereddütlerim var. Bu tereddüttün büyük kısmını maddi kaygılar oluşturuyor. Sanırım böyle olunca bir iki yıl kadar ertelemem gerekecek ama mutlaka yapmak istiyorum.

Kadir Pirasoğlu
Peki, İtalya tur rotan nasıldı?

Tur rotam Roma’dan başlıyordu. Kendi belirlediğim, İtalya’nın göllerini ve kuzeydeki Stelvio Geçidi’ni hedeflediğim rotamda Roma-Siena-Floransa-Bologna-Brescia-Garda Gölü, Trento, Bolzano, Stelvio Geçidi, Birmio, Como Gölü, Bergamo’yu geçerek yaklaşık 1500 km sonunda Milano’ya ulaştım.

Rotanı neye göre ve nasıl belirledin?

Tamamen kafama göre diyebilirim. Aslında Eurovelo’nun iki farklı rotası üzerinden gidebilirdim ama onun yerine özellikle gölleri görmek, oradaki yaşamı hissetmek, İtalya’nın kuzeyine çıkmak istedim.

Gezgin Ruhi
İtalya turu için ne kadarlık bir bütçe ayırdın ve tur sonunda sana maliyeti ne oldu?

Tur için 900 Euro gibi bir bütçe ayırmıştım. Bu rakama uçak biletleri hariç tüm giderler dahildi. Bu bütçenin altında, yaklaşık 700 Euro gibi bir rakam harcayarak Türkiye’ye döndüm.

Daha önce bu tarz uzun süreli bisiklet seyahatleri yaptın mı? Sonuçta bu tarz uzun bir seyahat, öncesinde deneyim ister 🙂 Bisiklet dışında başka sporalar da yapıyor musun?

Maalesef süre olarak hiçbir zaman böyle bir zamanım olmadı. Hep kısa tatiller yaptım. Yurt içinde yaptığım turlar ve yurt dışında yaptığım Norveç bisiklet turum bana yeterince deneyim kazandırmış ki ne gitmeden tereddüt, ne de gittiğimde sorun yaşadım. Ama şu var ki siz her şeyi kurallarına göre yaparsanız zaten bir sıkıntı çıkmıyor. En çok ne olur lastiğiniz patlar ya da bisikletinizde bir arıza olur. Onun da mutlaka üstesinden gelinir.

Gezgin Ruhi
İtalya turu dahil olmak üzere geçmişten günümüze, ne kadar ülke ve şehir gördün?

Daha yolun başındayım. Göreceğim ve kendimce keşfedeceğim birçok ülke var. Şu ana kadar 21 ülke ve onlarca şehir gördüm. Hepsinin deneyimi farklıydı.

Genel olarak bisikletle uzun süreli seyahatler yapmak isteyenlere neler söylemek istersin? Ne gibi tavsiyelerin olur? Bisikletle seyahate çıkmak konusunda şüpheleri ve korkuları varsa bunlar hakkında tavsiyelerin var mı?

Bisiklete binen birçok kişinin aklına tur fikri hemen geliyor. Korkmasınlar ve kimseye kulak asmasınlar. Ne korkulacak bir şey var yola çıkmak için ne de iyi bisikletle yola çıkmak gerekiyor. Biz bu hatalara çok düşüyoruz. Ne kadar iyi bisikletiniz olursa olsun istemedikten ve harekete geçmedikten sonra hiçbir yere gidemiyorsunuz. Sadece yola çıkmak için gerekli olan biraz cesaret ve yolda kalmamanız için bakımlı bir bisiklet.

Kadir Pirasoğlu
Genelde tek misin yollarda? Yoksa yol arkadaşları buluyor musun? 

Genelde tek başıma yollara düşüyorum. Eğer çok iyi tanıyor ve iyi zaman geçirebileceğime inanıyorsam da arkadaşlarımla yola çıkıyorum ama hiç tanımadığım, tur ya da kamp tecrübesini bilmediğim kimseyle yola çıkmak istemiyorum çünkü bu konuda kötü deneyimler yaşadım ve gördüm ki yola çıkınca o heyecan ufacık bir olumsuzlukta bitebiliyor, bu da moralinizin bozulmasına neden oluyor.

Gezgin Ruhi
Bu tarz seyahatler için kullanılmasını önerdiğin telefon uygulamaları ve kesin yanınızda her zaman bulunmalı dediğin eşyalar var mı?

Aslında konaklama, yol ve yardımla ilgili birçok uygulama telefonumda yüklü ama en çok maps.me adında offline harita uygulamasını kullanıyorum. Üzerinde bisikletin kullanabileceği yol güzergahları gösterdiği için birçok uygulama arasında bunu tercih ediyorum, bazen yanlış yollara saptırmıyor değil ama yine de çok kullanışlı.

Gezgin Ruhi
Yaptığın İtalya bisiklet yolculuğunun bir sosyal faydası da vardı, anlatır mısın?

İtalya bisiklet turu ve devamında koştuğum Mont Blanc Maratonu’nu benim için çok özeldi. Ama birilerine de yararlı olmalıyım düşüncesi aklımda hep vardı. Daha önce ilk defa İstanbul Maratonu’nu koşarken Türkiye Omurilik Felçlileri adına koşmuştum. Yine onlar adına koşayım istedim ve iletişime geçtik. Hemen organize olduk ve bağış toplamaya başladım. Ailem, akrabalarım, iş çevrem ve sosyal medyadaki arkadaşlarım sayesinde 3 elektrikli sandalye alacak kadar bağış topladık. Tesliminde bizzat yer almak ve o duyguyu yaşamak çok değişikti. Fırsatım oldukça bu tür sosyal sorumluluk projelerinin içinde yer almaya devam edeceğim.

Bu sorular dışında senin anlatmak istediklerin var mı? 

Yola çıkmak zor değil sadece biraz cesaret istiyor. Bu cesareti, motivasyonu kendilerinde az gören arkadaşlara her zaman yardım hazırım. İstedikleri zaman bana bloğum ve sosyal medya üzerinden ulaşabilirler. Onlara seve seve yardımcı olurum.

Kadir Pirasoğlu

Gezgin Ruhi Blog : www.gezginruhi.com

Gezgin Ruhi Instagram – instagram.com/gezginruhi

Gezgin Ruhi Facebook – facebook.com/gezginruhi

Gezgin Ruhi Youtube – youtube.com/gezginruhi

Diğer Bisikletli Gezgin Yazılarımız!

The Girl Who Travelled Israel By Bike – Marie Frederike

2014’ten Beri Bisiklet ile Dünya’yı Turlayan Frogs On Wheels ile Röportaj

Bisikletle Güney Amerika’yı Gezen Gezgin Ersin Uyanık!

Güney Amerika’yı Bisikletle Gezen Tolga Tevke ile Röportaj!

Bisikletname: Bisikletle Türkiye Turu Yapan Arda ve Ahmet

Savageandfree.com’da 11.11.2018’de yayınlanmış olan röportajımızdır. Savageandfree.com’u kapandığı için röportajlarımızı buraya taşıdık.

4 comments on “Gezgin Ruhi Kadir Pirasoğlu: Bisikletli Gezgin”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfadaki yazı kopyalanamaz.