Yine işlerinden istifa edip yollara çıkan bir çift ile karşınızdayız. LazeTheDayz, çok şirin, sempatik ve mutlu duran bir çift. LazetheDayz hepimizin almak isteyip bir türlü alamadığı o kararı alanlardan. İnsanın hayatında değişiklik yapması zordur çünkü rutine ve düzene alışmışızdır. Peki LazeTheDayz kimdir? Bu kararı nasıl aldı? Nerelere gitti? Nerelere gidecek? Nasıl bu kadar çok gezebiliyorlar? Ve daha birçok sorunun yanıtı aşağıda 🙂
İlk olarak bize kendinizden bahseder misin? Neler yaparsınız, kimsiniz?
33 yaşında, Kadıköy de yaşayan, özel sektörde yönetici olarak çalışan, eğlenen, gülen ve mutlu olmaya odaklanmış ideal diyebileceğimiz hayatı olan bir çifttik. Şimdi ise sırt çantası ile yollarda olan daha mutlu insanlarız. Çok çalışarak edindiğimiz kariyerlerimize ara verecek kadar cesur, hayatı , dünyayı ve doğayı seven kişiler olarak görüyoruz kendimizi.

Avustralya’ya da mı yaşıyorsunuz? Yoksa seyahat için mi gittiniz?
Hayır, Türkiye’deydik. Avustralya dünya turumuzdaki bir duraktı sadece.
Seyahate çıkmadan önce nasıl bir hayatınız vardı ve sizi bu seyahate çıkmaya teşvik eden ne oldu? Bu seyahate çıkmak için hayatınızda ne gibi değişiklikler yaptınız?
Yoğun tempoda çalışıyor, ama yine her fırsatta seyahat ediyorduk. Dünya turundan önce de 20’den fazla ülke gezmiştik. Ancak artık yıllık izinler yetmemeye başladı ve hayatın bizim tempomuzdan hızlı ilerlediğini farkettik. Tek bir hayatımız olduğunu ve hayallerimizin peşinden koşmak için her dakikanın bizi geciktirdiğini düşündük. İkimiz de sırt çantası ile yaşamanın ve kurulu düzenimizi bırâkmanın zorluklarının, bu hayalimize engel olmaması gerektiğinde hemfikir olup bu büyük adımı attık.
İşlerimizden istifa ettik, evimizi kiraya verdik, çantalarımızı topladık ve tek yön bilet aldık. İlk durağımız olan sri lanka ya adım atana kadar korkumuz ve soru işaretlerimiz tam olarak geçmedi ama seyahatte ilk günden sonra yeni yerler tanımanın ve yolda olmanı heyecanı hepsini unutturdu.

Ne zamandır yollardasınız? Seyahat galiba 1 yıl sürecek? Bu 1 yılın sonunda ne yapacağınız belli mi?
Şu an Afrika’dayız ve yola çıkalı 5 aydan fazla oldu. 1 yıl planlıyoruz ama şu ana kadar rotamız ve süreler planlarımıza tam olarak uymadı. Bakalım, göreceğiz ne kadar sürecek 🙂
Mesleklerimizi ve eski hayatımızı seven insanlarız. Dünya turu bittiğinde, Türkiye’de veya sevdiğimiz farklı bir ülkede çalışırız diye düşünüyoruz. Ama kesinlikle daha doğayla iç içe bir yaşamımız olsun istiyoruz. Her saniyemizin kıymetini bileceğimiz ikinci bir yaşamımız olacak.
Seyahatin başlangıç ve varış noktası belli mi? Yani rota baştan belli mi çıktınız yola? Her şey planlı bir seyahat mi bu yoksa keyfi mi? Canımız nereye isterse oraya mı?
Üst seviye bir planımız vardı. Avustralya, Asya, Amerika, Orta Amerika ve Afrika olarak. Rota çizmiştik ama Asya’dan sonra dümeni afrikaya kırmaya karar verdik. Yolda da ülkeler ve kalacağımız süreleri spontane olarak belirliyoruz. Otobüz ve uçak biletlerini son anda alıyor ve bazen bir sonraki gün nerede kalacağımızı bile bilmiyoruz. Hava durumu, ülkelerin vize kriterleri ve fiyatları rotamızı etkiliyor.

Rotaya baktığımda gerçekten dünya’nın etrafında bir çember çizdiğinizi gördüm. Avustralya’dan Amerika kıtasına kadar bir çok nokta mevcut. Bu da bir hayli masraf gibi geliyor göze. Bu seyahat için bir birikim yaptınız galiba çıkmadan? Sizce bir yıllık bu tur tahmini ne kadar maliyet yaratacak size?
10 yıldır çalışıyoruz ve normal hayatta da lüksü seven insanlar değiliz. Bu yüzden bir birikimimiz var. Seyahatimizde de düşük bütçeli uçakları, mümkünse karayolunu kullanıyor ve hostellerde kalıyoruz. Bazen 20 kişilik odada uyuyor ve çoğu zaman ortak banyo ve tuvaleti olan yerlerde konaklıyoruz. Bütçe ülkeden ülkeye göre çok değişse de, şu ana kadar kişibaşı Asya’da günlük 30 dolar, Avustralya ve Yeni Zelanda’da 70 dolar harcadık. Tüm harcamalarımızı tek tek yazıyor ve takip ediyoruz. Hedefimiz 60- 70 doları geçmemek.
Seyahati ucuza getirmek için yaptığınız şeyler var mı? Konaklama ulaşım vs. gibi şeylerde. Bu planı yaparken nelere dikkat ettiniz? Bu seyahat planını hazırlama süreci nasıldı? Seyahat noktaları nelere göre belirlendi, biletler nasıl alındı. Listede bir tek USA ve Avustralya vizeli galiba. Gerisi vizesiz değil mi? Vize süreçleri nasıl oldu.
Bütçe yapmak için, özel turlar yerine kendimiz geziyor, taksi yerine toplu taşıma, otel yerine hostel, uçak yerine de otobüs kullanıyoruz. Planı yaparken açtık dünya haritasını gitmek istediğimiz yerleri seçtik. Vize gereksinimlerine baktık. ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda vizelerini işten ayrılmadan aldık. Vize isteyen diğer ülkelere yoldayken başvurıyoruz. Ne yazık ki vize isteyen çok ülke var 🙂
Rotayı da ülkelerin lokasyonlarına ve mevsimlere göre çizdik ama çoktan rotadan saptık 🙂

Türkiye’den yolculuğa çıkarken yanınızda neler vardı? Böyle bir seyehate çıkmadan önce hafif bir çanta gerekir ama çokta farklı giysi ve eşya gerektiren iklimlere gidiyorsunuz. Nasıl bir yük ile yola çıktınız diyelim.
Ne yazık ki hem yaza hem de kışa göre hazırlanmamız gerekiyordu, bu yüzden kolay olmadı. 13’er kiloluk büyük sırt çantalarımız ve birer küçük günlük sırt çantamız var. Limitimizi büyük çantalarda 15 küçüklerde 7 kg olarak belirledik. Uçaklardaki genel limitlere uyalım ve fazla bagaj parası vermeyelim istedik. Almayı plandığımız tüm eşyaları hazırladık, sonra kapasitemize ve önceliklerimize göre eleme yaptık. Kıyafet dışında antibiyotik, ağrı kesici, mide ilacı gibi genel ilaçları içeren birer ilaç setimiz, laptop kamera gibi elektronik eşyalarımız var.
Şu ana kadar sizi en çok büyüleyen, etkileyen yerler nereler oldu? Aynı şekilde hüsrana uğratan yerlerde? Böyle enlerinizi sıralar mısın? En güzel, en doğa harikası, en pis, en pahalı, en ucuz, en tehlikeli şeklinde konumlandırdığınız yerler varsa yazabilirsiniz.
Doğası ile Yeni Zelanda kesinlikle ilk sırada. Sri Lanka da fiyatları, gezme kolaylığı, beklediğimizden çok daha güvenli olması ve deniz, doğa, tarih ve milli parkları aynı anda içermesi nedeniyle 2. Sırada.
Kenya ise olumsuz anlamda en şaşırtan ülke oldu. Çok daha hareketli, eğlenceli ve sıcak beklerken, daha gergin, backpacker dostu olmayan zor bir ülke olarak bulduk. Yine de gidilmeli ama dediğimiz gibi beklediğimizi bulamadık.

Başınızdan geçen unutamadığınız ister güzel ister kötü 1-2 anını bizimle paylaşır mısın? Kötü anılardan genelde ders çıkarılır. Belki öyle bir anı da olmuştur.
Genelde her andan keyif almaya çalışıyoruz ve bazen maceralı yolları seçiyoruz. Yorucu ve zor şeyler yaşıyoruz ama bunları kötü hatırlamıyoruz. En güzellere gelecek olursak da Yeni Zelanda’daki karavan maceramız ve Lake Tekapo da yıldızları izlemek, ayrıca Myanmar’da gönüllü olarak bir meditasyon merkezinde insanlara yardım etmek diyebiliriz.
Denediğiniz değişik tatları anlatabilir misiniz? “Abi ben demin ne yedim öyle” dediniz mi 🙂
Tayland’da yediğimiz guava eriği ve Japonya da yediğimiz kobe bifteği unutulmazlardı. Guava eriği, tatlı ekşi tadıyla inanılmaz bir tropikal meyve, aynı anda zıt tatları sevenler için muhteşem.
Kobe bifteği de etleri lezzletli olsun diye bira içirilip, masaj yapılan hayvanların eti. Çok çok pahalı ama bir pazardaki kasapta uygun fiyata bulup denemiştik.

Şu ana kadar yaptığınız seyahat size neler kattı sizce? Hayatınızda nasıl bir değişime yol açtı? Sizce bundan sonraki hayata bakışınız için ne gibi etkileri oldu?
Beyaz yaka olarak çalışırken, stres, kariyer hırsı ve hep bi acele içinde olduğumuzu farkettik. Dönüşte mümkün olduğunca bunları hayatımızdan çıkarmayı hedefliyoruz ve daha doğayla iç içe bir yaşamımız olmasına yönelik tercihler yapmayı istiyoruz.

Bu tarz bir seyahate çıkmadan önce tecrübe gerektiğini düşünüyorum. Bu uzun süreli seyahatiniz öncesi uzun süreli seyahatleriniz olmuşmuydu ya da ne gibi tecrübeleriniz var?
Dünya turu öncesinde de 22 ülkeye gitmiş, Güney Amerika ve Hindistan’ı sırt çantalarımızla gezmiştik. Ama en uzun gezimiz 22 gündü. Bu tecrübelerin tabi ki de büyük avantajını yaşadık
LazeTheDayz olarak seyahata çıkacak olanlara, korkanlara, aga ben yapamamcılara, annem merak edercilere tavsiyeleriniz var mı? Yola çıkarken kesinlikle çantada bulunması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenler şeklinde söyleyeceğiniz şeyler var mı?
Yolda olmak farklı bir evrende yaşamak gibi. Siz sürekli yeni yerler görüp, yeni deneyimler yaşıyonuz ama geride bırakılan yaşam birbirini tekrar eden ve değişmeyen bir döngü. Yani hiçbişeyi geride bırakmaktan korkmamalı ve sadece tek bir hayatınızın olduğunu unutmamalı.
Bizim için olmazsa olmazlar, termoslarımız, isviçre çakımız ve powerbank 🙂
Dikkat edilmesi gerekenlerin başında da sağlık geliyor bizce. Hasteyken hiçbişeyin keyfi yok. Olabildiğince yediğinize içtiğinize dikkat etmek, biraz ilaç taşımak, ne kadar gezerseniz gezin önemli 😉
LazeTheDayz’e keyifli ve mutlu bir seyahat diliyorum. Umarım her şey çok güzel geçer! 🙂 Ben yazarken keyif aldım. Umarım siz de okurken keyif almışsınızdır.
LazeTheDayz Instagram hesabı için tıklayınız.
LazeTheDayz YouTube hesabı için tıklayınız.
Savageandfree.com’da 07.04.2019’de yayınlanmış olan röportajımızdır. Savageandfree.com kapandığı için röportajlarımızı buraya taşıdık.
İlginizi çekebilecek diğer gezgin çiftlerimiz:
Ayda 140 Dolara Dünyayı Gezmek – Kutluhan Özdemir
2014’ten Beri Bisiklet ile Dünya’yı Turlayan Frogs On Wheels ile Röportaj
İşlerinden İstifa Edip Yollara Düşen İpek ve Hakan ile Röportaj