Mısır’ın Aswan Şehrini Gezdik

Luxor’u gezdikten sonra gezimize Aswan ile devam ediyoruz! Eğer Luxor yazısını okumadıysan buraya tıklayarak okuyabilirsin.

Mısır – Aswan

Aswan, Mısır’ın ana ticaret limanı ve şehri. Aswan’da toplam 3 gün kalıyoruz. Aswan’da birkaç tapınağı, dikili taşların üretildiği yeri, Aswan Adası’nı ve bir tarafı çöl, bir tarafı şehir olan Nil nehrinin ortasında kalmış birçok ağaç ve bitki türlerinin yetişebildiği büyüleyici bir botanik bahçeyi geziyoruz.

Philae Tapınağı

Luxor’dan Aswan’a geçerken ilk durağımız Philae Tapınağı oluyor. Philae Tapınağı baya büyük ve güzel. Burada baya vakit geçiriyoruz. Rehberimiz duvarlardaki hiyeroglifleri detaylı bir şekilde okuyor ve bizlere anlatıyor.

Bu tapınak iki farklı tanrı teması üzerine kurulu. Birisi iyileştiren, şifa veren. Ötekisi ise timsah. Timsahı açıklama gereği duymuyorum 😀 Nil Nehri’nde çok timsah olduğu için timsahı kötü bellemişler Mısırlılar 🙂 Burada Tanrılara adak adamak için sunakları vs. var. Mısır’ı gezerken beni en çok büyülen şey zekaları oldu. İnşaat ve matematik konusunda ki başarılı büyüleyici. Bu yapıların bu kadar uzun yıllar sağlam kalmasının nedeni de bu zaten.

Unfinished Obelisk

Philae Tapınağından sonra Antik Mısır zamanı dikilitaşların üretildiği yere geliyoruz. Burada yapımı tamamlanamamış ve yarım kalmış dikilitaşlar bulunuyor. Aşağıdaki bu fotoğraf dikili taşların yapıldığı yerden. İstanbul-Dikilitaş’ta bunlardan bir tanesini görebilirsiniz. Kendisi Mısır’dan gelme 🙂

Burada bizlere zamanında dikilitaşların nasıl üretildiğini adım adım anlatıyorlar. Hangi taşlar kullanılıyormuş? Taşlar nasıl çıkartılıyormuş? gibi sürecin bildikleri detaylarını anlatıyorlar.

Aswan Şehir Turu

Aslında Aswan’da çok fazla turistik yer mevcut değil. Aswan’da üç günlük gezimizde şehir hayatını görüyoruz ve şehrin ara sokaklarına da dalıyoruz. Şeker kamışı suyu içiyor, halkın gittiği yerlere gidiyoruz, tüm sokakları geziyoruz, alışveriş yapıyor ve biraz dinleniyoruz. Aswan’da şehri gezerken gördüğüm Mısır’da Bollywood filmlerinin çok popüler olduğu. Sinemalar hep Bollywood filmleri oynatıyor.

Bir akşam muhabbet ederken tur rehberimiz bana “Eğer şehirde birisi sana “Haşhaş ister misin?” diye sorarsa şaka yapmıyordur” dedi. Ardından 30 dakika geçmeden bir faytoncu gelip önce “Fayton lazım mı abi?” diyor ve ben de “Yok, teşekkürler” diyorum. Hemen ardından bir saniye geçmeden gayet rahat bir şekilde “Haşhaş lazım mı?” diyor 🙂 Bu sefer tabii ki “Evet” diyorum. Şaka şaka 😀 “Le, Şükran” diyor ve yola devam ediyoruz. Rehber haklı çıktı.

Akşamları sokaklarda yerli halktan kadın göremiyorsunuz ve her köşede, kahvelerde fosur fosur nargile tüketiliyor. Orada çok popülermiş diyeceğim ama bizde de çok farklı bir durum yok. Bir de Mısır’da evlerde bile sürekli nargile içiliyor dedi rehberimiz.

Nubiya Müzesi

Şehri gezerken kısa bir süreliğine Nubiya Müzesine uğruyoruz. Çok büyük bir müze olmamakla birlikte güzel eserlere sahip. Havyan mumyası, heykel gibi birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Aswan Adası

Buradan sonraki durağımız Aswan adası oluyor. Şehirden araçla gittiğimiz bir noktadan taka diyebileceğimiz boyuttaki küçük teknelere biniyoruz. Devrim sonrası dönem olduğu için şehir turistik açıdan o kadar kötü durumdaydı ki tüm takalar bomboş bekliyordu. Aswan Adası da aynı şekilde bomboştu.

Aswan adası küçük bir ada, fakat üzerinde baya büyük bir tapınak bulunuyor. Gittiğimizde bizden başka sadece 1-2 turist vardı. Tüm tapınağın tadını çıkardık 🙂 Bu arada yanlış hatırlamıyorsa bu tapınağın adı Kalabsha Tapınağı.

Yüksek Aswan Barajı (Aswan High Dam)

Burası çok büyük elektrik üretim kapasitesine sahip devasa bir baraj. Buraya gitme nedenimiz aslında hem şehirde yapacak çok bir şey olmaması hem de manzarası ve konumu nedeniyle turistik yer arasında yer alması.

Aswan Botanik Bahçesi

Botanik bahçe aslında küçücük bir ada. Fakat çok önemli bir özelliğe sahip. Etrafının çölle çevrili olması ve Tuna Nehri’nin ortasında yer alması nedeniyle burada her iklime uygun ağaç ve bitki yetişebiliyor. İsterseniz Ekvator’a uygun, isterseniz Yağmur Ormanlarına uygun bir ağaç getirip dikin burada yaşayabiliyormuş. Bu nedenle çok farklı özelliğe ve çok farklı iklim tiplerinden birçok bitki burada yer alıyor.

Daha önce dediğim gibi Aswan diğer şehirlere kıyasla turistik açıdan pek zengin değil. 3 gün bize burada biraz fazla geldi ve sıkıldık. Turun burada üç gün durmasının asıl amacı bizim alışveriş yapıp para harcamamız üzerine diye tahmin ediyoruz.

Bu arada Aswan çok sıcak. Aswan gibi şehirlerde sıcaktan ötürü yazları dükkanlar genelde kapalı oluyormuş. Hatta okul zamanı çok sıcak olunca ders saatleri ona göre belirleniyormuş. Bizim kar tatili gibi onlarda da sıcak tatili var. İnsanlar dükkanları kapatıp öğlenleri genelde uyuyormuş. Hele ki Ramazan ayında sıcaktan ötürü gündüz açık dükkan bulamazsınız dediler 🙂 Hepsi kapatır uyur, akşam açarlar dükkanları diyor rehberimiz. Hadi bu kadar Aswan yeter. Kahire’ye geçelim.

Buradan sonra Kahire yazısına geçmek için tıklayınız.

Aaaa! Ben Luxor’u okumadım. Luxor yazısına geçeceğim derseniz de bunu tıklayınız.

Aswan’da gezilecek yerleri merak ediyorsanız buraya tıklayın.

Dipnot: Burası Aswan’da bir tapınak. Gördüğünüz gibi cahil insan her yerde var. Baksanıza tarihe adını yazmış. Tapınaklar ve tarihi yerler dünyanın birçok yerine olduğu gibi burada da insanlar tarafından bolca tahrip edilmiş.

3 comments on “Mısır’ın Aswan Şehrini Gezdik”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfadaki yazı kopyalanamaz.