Kahire’yi Gezdik Gördük! Gize Piramitleri ve Daha Fazlası Bu Yazıda.

Kahire – Mısır

Kahire denince hepimizin aklına ilk Gize Piramitleri geliyor. Piramitler dışında yine klasik olarak  burada da tapınak, kilise gibi yerler geziyoruz. Hz. İsa’nın kaçıp saklandığı kiliseye, müzelere, camilere, tapınaklara gidiyoruz.

Gize Piramitleri

O zaman Gize Piramitlerine gidelim de havamı atayım! Piramit’in olayı belli zaten o yüzden pek bir şey yazmıyorum. Gerçekten büyüleyici ve büyükler. Görünce nasıl yapıldığını hayal bile edemiyorsunuz. Piramitlerin içine girebiliyorsunuz fakat öyle kapı falan yok. Bir tane hırsız deliği var. Zamanında bir hırsız açıp piramite girmiş. Oradan girip dizlerinizin üzerinde içeriye girip çıkıyorsunuz. Pek bir şey de görmüyorsunuz açıkçası 🙂

Burada 3 büyük piramit olan Keops Piramidi, Kefren Piramidi, Mikerinos Piramidi’ni ve önerinde duran Gize Sfenksi’ni görüyorsunuz. Alan gerçekten muhteşem. Arka tarafa devam ettikçe başka piramitlerde mevcut. Fakat en meşhur ve en büyük olanlar bunlar.

Alanda ayrıca farklı birçok yapı bulunuyor. Bunları da gezebiliyorsunuz ve rehberiniz varsa size yapılar hakkında detayları anlatmasını isteyebilirsiniz ya da girişten sesli rehber cihazlarından alabilirsiniz.

Arka tarafta bulunan diğer piramitleri de görerek tüm alanı gezmek istiyorsanız araca ihtiyacınız var. İçeride bunun için araçlar var ya da fayton, deve gibi bineklerle de gidebiliyorsunuz.

Gize Sfenksi

Gize Sfenksi, hemen Gize Piramitlerinin önünde bulunuyor. Kendisi dünyanın en büyük tek parçadan oluşan taş heykeldir. Evet, bildiğiniz tek parçadan oymuşlar. Dağı bütün olarak mı söktüler ne yaptılarsa artık. Gize Sfenksi 73.5 metre uzunluğunda 6 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğindeymiş.

Kahire Mısır Müzesi

Piramitlerin orada güzelce vakit geçirdikten sonra Kahire Mısır Müzesine doğru yola çıkıyoruz. Mısır’da yapılan kazılarda ve araştırmalar sırasında bulunan tarihi eserlerin büyük çoğunluğu burada yer alıyor. Tutankhamun’un tabutundan özel eşyalarına, altından yapılma birçok küçük heykellerden dikilitaşlara kadar sizi şaşırtacak tarihi eserlerle dolu. İçeride fotoğraf çekmek yasak olduğu için buradan pek fotoğraf paylaşamayacağım.

Aşağıda gördüğünüz fotoğraftaki yangından istifade eden hırsızlar müzeye girerek bazı eserleri çalmışlar.

Kahire Kalesi ve Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Kahire Mısır Müzesinden sonra oraya çok yakın konumda bulunan Kahire Kalesine geçiyoruz. Kalenin üzerine kurulduğu tepelerden birinde de meşhur Mehmet Ali Paşa Camii var. Bu camii o dönemde İstanbul’daki camiilerin tarzında yapılmış.

Aşağıdaki fotoğrafta Kahire Kalesinden şehrin görünümü. Kaleler genelde tepelere ve yüksek konumlara yapıldığı için burası da şehrin yüksek bir tepesinden yer alıyor. Burada karşıda gördüğünüz camii ise El-Ezher Camii. El-Ezher Camii, Kahire’de kurulmuş ilk camii ve şehre “Bin minareli şehir” unvanının verilmesine sebep olmuş.

Bunlarda Kahire Kalesinin surlarının dışarıdan görünümü. Yukarıdaki fotoğraflar “Hani kale nerede?”, “Böyle kale mi olur?” gibi sorular akla getirebilir diye surların dışarıdan görünümünü paylaşmak istedim 🙂

Han El-halili

Han El-halili, hediyelik eşya gibi birçok şey alabileceğiniz Kahire’nin en büyük tarihi çarşısıdır. Bizim için Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı ne isi onlar için de Han El-halili öyle.

Asılı Kilise

Asılı Kilise, farklı isimlerle de anılıyor ve Mısır’ın en eski kiliselerinden birisi. Tarihi önemi ve birçok farklı uygarlık tarafından önemi anlatılıyor. Detaylı bilgiyi internette bulabilirsiniz 🙂

Şehirde çok daha fazla yer gezdik fakat hepsini eklersem yazı bitmez 🙂 O yüzden son başlığı yazıyor ve yavaş yavaş bitiriyorum 🙂

Nil Nehri’nde Gazino Keyfi

Bir haftalık gezimizin son akşamında bizi Nil Nehri’nde teknede bulunan bir gazinoya götürüyorlar. Kahire’de teknelerde gazino, club, bar vs gibi birçok eğlence mekanı bulunuyor. Gazinoda bize en ön masayı tutmuşlar. Bir güzel yedirip içiriyorlar ve bolca eğleniyoruz 🙂 Aşağıdaki fotoğraftaki abi onların dervişi. Onlarda derviş, bizdekinin tersine eğlence amacıyla kullanılıyor. Bizden görüp, modifiye şahine çevirmişler derviş olayını.

Dansçı dervişin videosu:

Kahire gezisi de böylece bitti. Ben Mısır’ı tarihi ve turistik açıdan çok beğendim. Büyük ihtimal tekrar gideceğim(Gitmedi). Bence sizde gidin, gezin, görün. Çok güzel ülke. Korkmayın yemiyorlar 🙂

Buradan sonra Aswan yazısına geçmek için tıklayınız.

Buradan sonra Luxor yazısına geçmek için tıklayınız.

Kahire’de gezilecek yerler için buraya tıklayınız.

Umarım Yazıdan Keyif Almışsınızdır. Yorum bırakmak isterseniz hayır demem 🙂 

3 comments on “Kahire’yi Gezdik Gördük! Gize Piramitleri ve Daha Fazlası Bu Yazıda.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfadaki yazı kopyalanamaz.