Sülüklü Dediler Gittik! Sülüklü Göl Kampı

Bu sefer mekanımız Sülüklü Göl Tabiat Parkı. Birkaç arkadaşımızın internet üzerinden paylaştığı fotoğrafları görünce burayı çok beğendik ve eşyalarımızı arabaya atıp yola koyulduk. Öğlen saatlerinde yola çıktık ve yaklaşık 3 saat süren bir yolculuk yaptık. Sülüklü Göl rakım olarak yüksekte, dağların ve ağaçların ortasında kalmış mükemmel bir yer. Kamp yapmaktan daha güzel bir şey varsa o da göl kenarında kamp yapmaktır. Çadırınızı açtığınız zaman karşınızda durağan mükemmel bir su görmek, gölün kokusunu almak, sabah gölün üzerine çöken sisi izlemek, sabah erkenden göl kenarında yürüyüş yapmak, sessizliğin içerisinde kurbağa seslerini dinlemek, göl kenarında ateş başında arkadaşlarınız ile sohbet etmek, nemli toprağa basmak ve olta götürürseniz belki akşam yemeğinizi yakalamak. Binlerce yıl aslında insanlar su kaynaklarının yanına sırf keyiften yerleşmiş.

Üç saatlik yolculuğun ardından Sülüklü Göl’e varıyoruz.

İlk işimiz etrafı keşfetmek ve kamp için güzel bir yer bulmak. O da ne?!! Ağaçların ortasında çok güzel bir kamp yeri buluyoruz. Hemen eşyalarımızı alıp buraya yerleşiyoruz. Medeniyetimizi kuracağımız yer tamamdır!

Çadırlarımızı kurduktan sonra başlıyoruz yürümeye ve akşam için kuru dallar toplamaya. Sık ağaçlarla dolu, göl kenarı bir alan olduğu için kuru dal bulmak biraz zorlu oluyor. Hatta akşam ateş sıkıntısı yaşıyoruz. Gece ateşimiz azalınca sırayla kuru dal aramaya çıkıp durduk, çok eğlenceliydi:) Bu kamp sırasında üzüldüğüm olay ise biz bu kadar yerden kuru dal ararken kampa gelenlerin çoğu balta ile bir çok ağacı baya kesip kesip yaktılar. Kamp bu değildir. Hatta iki kişiden oluşan bir grup gece öyle bir ateş yaktı ki uzaydan gözükür. Böyle şeylere gerek yok. Lütfen kampa giderseniz yerlerdeki kuru dallarla yetinin. (Bknz: Kurularından topla Cemil!!!!)

Sülüklü göl çevresinde ki ormanlarda yürüyüş yaparken dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü hem eğimli zemin hem de yerler çok nemli. Bu nedenle kayıp düşme ihtimaliniz yüksek olacaktır. Dağ bayır yürüdükten sonra acıktığımız için kamp alanımıza dönüp yemeğimizi yiyoruz. Ardından ateş için gerekli alanı ayarlayıp, çay ve kahve yapıp göl manzarasının ve mükemmel ağaçların keyfine dalıyoruz. Yemyeşil suyuyla Sülüklü Göl, yeşilden sarıya birçok rengi ile ağaçlar bizi bizden alıyor.

Oda ne!? Akşam olmuş. Hemen ateşimizi yakıyoruz. Her zaman olduğu gibi yine ateş başı sohbetlere dalıyoruz, eğleniyoruz, bol bol gülüyoruz. Mükemmel bir gecenin ardından sabah oluyor ve çok güzel bir manzara tekrar bizi karşılıyor. Size söylemiştim. Ben sabahları çöken sisi, sakinliği ve dinginliği çok seviyorum. Herkes ve her şey uyurken, sanki yeryüzünde kalan son insan gibi hissediyorum, manzaranın güzelliğine dalıyorum. Ardından minik bir yürüyüş yapıyorum. Kamp alanımıza döndüğüm zaman arkadaşlarım ile kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltının ardından arkadaşlarımla son bir kez birlikte yürüyüşe çıkıyoruz. Ormanlara dalıyoruz, havayı iyice içimize çekiyoruz. Sonra kamp yerimizde son bir kahve ve manzara molası veriyoruz. Molanın ardından ormanlık alanda mükemmel havada bir öğle uykusu çekmeden olmaz.

Kampımızı bitiriyor ve eşyalarımızı toplayıp, yola koyuluyoruz. Dönüş yolu bizi bekler. Manzarası, rengi, doğası ve her şeyi ile kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. İster günübirlik olsun isterse kamp olsun. Gidin ve görün!

Sülüklü Göl gerçekten mükemmel bir yer. Hatta yakınlarında küçük bir şelale bile varmış. Çok küçük ama:) Biz o şelaleyi gözümüzden kaçırmışız ve sırf bu bahane ile tekrar gidebilirim. Hem bir daha ki sefere tepeye çıkıp gölü oradan da seyredeceğim. Sülüklü Göl, artık İstanbul yakınlarında bulunan şehirden kaçma noktalarım arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Dip not: Adı neden Sülüklü Göl? Aslında eskiden içinde hep sülük varmış. Fakat sonra içine balık saldıkları için sülük kalmamış.

Dip not 2: Ben çok kötü fotoğraf çekerim. O yüzden burada paylaştığım fotoğraflar arkadaşlarım tarafından çekilen fotoğraflardır.

Bilgi: Sülüklü Göl Tabiat Parkı doğadaki tektonik hareketler sonucu meydana gelen heyelan sonucunda oluşmuş bir alan. Tektonik hareketler sonucunda meydana geldiği tahmin edilen çukur alan, taban suyu ve Hongurdak deresi tarafından doldurulmuştur. 300 yıldır hala çürümeden duran dikili ağaçların gövdesi özellikle yaz sonu suların azalmasıyla birlikte gölün içinde ilginç bir manzara oluşturmaktadırlar. Göl içindeki ağaçlar Sülüklü Göl’le yaşıttır ve en az 300 yıldır su içinde çürümeden durmaktadırlar. (Bknz: http://www.suluklugol.com)

Sülüklü Göl Video: 
Sülüklü Göl Yol Tarifi:

İstanbul’dan Sakarya’nın Akyazı ilçesine ulaştıktan sonra Dokurcun Beldesi’nin içine girin ve Dokurcun Beldesi’nin içinden geçen yoldan hiçbir yöne sapmadan 3 km asfalt yolu takip ederek Tavşansuyu Köy merkezindeki Oluklu Çeşme ve Sülüklü Göl tabelasını göreceksiniz. Çeşmenin önünden Sülüklü Göl tam 9 kilometredir. Çeşmeden sağa saparak 9 kilometrelik toprak yoldan hiç bir yöne sapmadan Sülüklügöl’e 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Tavşansuyu Köyünden sonraki sülüklü göl yolu stabilize ve topraktır. Araçla maksimum 2. viteste gitmelisiniz.





Sülüklü Göl Tabiat Parkı Telefon : (0312) 207 50 00

One comment on “Sülüklü Dediler Gittik! Sülüklü Göl Kampı”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfadaki yazı kopyalanamaz.